expositie

STICHTING RUIMTEVAART

Met dank aan Stroom Den Haag

MAn

30 jaar

grenzeloos

Van het een komt het ander

Klaas Bak

filmfragment

 

Mijn vader is uniek. Hij heeft uniek werk verricht. Dat komt duidelijk naar voren in het portret dat Marsel en Anton in 2019 van hem gemaakt hebben.

Dit unieke werk werd neergezet naar aanleiding van de sloop van de scheepswerf in Broek op Langedijk.

Toen de vraag kwam om aan dit project mee te werken was de reactie vanuit mijn familie vrij terughoudend. Ons gezin was ruim dertig jaar geleden vrij ad hoc van die werf  weg gegaan. Als gezin gingen we toen verder met een nieuwe periode in ons leven. Er werd vrijwel nooit meer gesproken over de tijd op de werf of wat er precies gespeeld had toen wij daar als kind vandaan verhuisden. Mijn vader kwam van een generatie waarin niet veel gesproken werd over gevoel.

 

We zijn toch met Marsel en Anton in gesprek gegaan omdat we controle over het project wilden behouden.

Het in gesprek gaan bracht naast een stukje weemoed om wat er gebeurd was, vooral mooie herinneringen boven bij mijn vader. Ook mijn broer en ik werden mee gezogen in de prachtige ambachtsverhalen die mijn vader vertelde over het ontwerpen en bouwen van schepen op de werf. Nooit eerder hadden we zo naar het levenswerk van mijn vader gekeken.

 

De creatieve ploeg achter het project ‘Welkom op de Werf’ bracht mijn familie in contact met de opvolgers die na ons vertrek de werf gekocht hebben.

Daardoor konden we na 32 jaar weer eens rond kijken. Vooral de geuren van mijn jeugd in de werkplaats van mijn vader brachten mij terug naar die tijd. Het rondstruinen op een plek die zo eigen was 32 jaar terug. Waar we een fantastische jeugd gehad hebben dankzij mijn ouders. Allang vergeten dagelijkse dingen stromen dan je hoofd weer binnen. Prachtig is dat…..

 

Oude foto’s werden opgezocht en langzaam werden er verhalen verteld door mijn ouders die we nog niet kenden.

De festiviteiten rondom het sluiten van de werf hebben ons op dat vlak zeker een stuk plezier gebracht wat we anders nooit ervaren zouden hebben. De belangrijke rol die mijn moeder speelde in die tijd werd ons duidelijk. Er is ons een kans geboden om het unieke ambacht van mijn vader en de plek waar we zijn opgegroeid opnieuw te ontdekken en afscheid daarvan kunnen nemen, wat ons na de verhuizing in onze jeugd nooit gelukt is.

Door het contact tussen de beide families die de werf bewoond hebben zijn er weer eigendommen in de familie terug gekomen die voor ons dierbaar waren.

Mijn vader is op 24 januari 2021 overleden. Mede daardoor is het portret van mijn vader zeer waardevol voor ons.

 

 

 

met dank aan Martine Bak

 

 

MAn

30 jaar

grenzeloos

onbekende nabeelden

expositie

STICHTING RUIMTEVAART

Met dank aan Stroom Den Haag