expositie

STICHTING RUIMTEVAART

Met dank aan Stroom Den Haag

MAn

30 jaar

grenzeloos

HKU_X-projecten

Samenwerking met de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht)

 

Donderdagochtend 21 april 2011 had ik voor het eerst Anton aan de telefoon. Ik weet het nog precies, want ik liep op dat moment met mijn gezin rond in ons toen nog hol-klinkende, lege huis dat we net hadden gekocht. Anton vroeg mij of ik wat studenten wist vanuit onze schrijfopleiding die de ‘sterke verhalen’ van de vrijwilligers van een klein museum in Brabant om konden zetten in goed geschreven short stories, zodat deze gebundeld konden worden in een boekje voor het museum.

 

Ik had een vrolijke man aan de telefoon die hilarische verhalen vertelde over de avonturen van gepensioneerde veeartsen, het zaad van prijswinnende stieren, bejaarde veehouders, kunstmatige-inseminatie-praktijken en bier brouwende monniken. Antons enthousiasme is aanstekelijk en hij had me eigenlijk toen al voor zich gewonnen. De foto die hij mij daarna in de mail stuurde, overtuigde mij definitief. Het was een prachtige foto die Marsel die dag daarvoor had gemaakt van de boerenfamilie Kuijpers. Vader, moeder en een nog inwonende zoon van een jaar of 50 op het erf, onder de waslijn, rondom een enorme stier van 1200 kilo. Moeders had liefkozend een hand op de flank van het beest, alsof het een uit de kluiten gewassen schoothond was.  Als je het hebt over ‘nabeelden’, deze foto staat in mijn geheugen gegrift.

 

Kortom, ik was om, met deze wereld in Brabant wilde ik de HKU-studenten kennis laten maken. Ik stelde voor om niet alleen met schrijvers maar met studenten van alle opleidingen in een project samen te werken en hen de verhalen van de vrijwilligers van het Veeteelt Museum in Beers te laten verbeelden. Het Veeteelt project werd een fantastisch project, een soort project dat wij nog niet eerder op de HKU hadden gedaan. ‘Van het een komt het ander’, en dit was het begin van een aantal bijzondere samenwerkingsprojecten. Anton en ik brainstormden regelmatig over welke wereld of welk thema we in zouden willen duiken. En in de loop der jaren werden de projecten steeds verder doorontwikkeld. Na ‘Veeteelt Vertelt’ volgden projecten met zorginstelling ’s Heerenloo rondom het thema familie, met galerie Liefhertje en de Grote Witte Reus in een samenwerking met beeldend kunstenaars, met de familie Van den Broek voor het nog te openen Lisser Art Museum en met het Ministerie van Algemene Zaken en VNG rondom het thema Schulden.

 

Zo’n project begint met een voor student en voor de opdrachtgever ietwat onwennig inkijkje in een voor hen nieuwe wereld. Studenten worden de eerste weken van een project ondergedompeld in die wereld en gevoed met allerlei interessante gastlessen en bezoeken, waarna een gezamenlijk proces volgt vol bijzondere ontmoetingen en inspirerende ervaringen, zowel voor de studenten als voor de mensen vanuit de opdrachtgever. Anton en Marsel waren de brug tussen deze werelden, zij zorgden dat alle deelnemers er vertrouwen in hadden en dat ieder zich open durfde op te stellen.

 

Voor HKU-studenten is zo’n project een bijzondere en leerzame periode, waarin zij de waarde en mogelijkheden van hun creativiteit ervaren en waar duidelijk wordt dat juist jonge kunstenaars, met hun nog onbevangen blik en niet gehinderd door enige kennis van formaliteiten, gewoontes of regels, tot de meest originele en vernieuwende concepten kunnen komen. Dat geeft hen zelfvertrouwen en zicht op nieuwe mogelijkheden.

 

Anton en Marsel maken van ieder project altijd een mooie film. Het is niet alleen het eindresultaat dat geweldig is om te hebben, maar ook het filmen zelf is waardevol in zo’n proces. Kleine stapjes, overwegingen en uitspraken worden vastgelegd, en deze korte gesprekjes met studenten en met allerlei mensen vanuit de opdrachtgevende organisatie dragen bij aan de uiteindelijke doelstelling van een project: om organisaties een wereld te laten ervaren die buiten hun voorstellingsvermogen ligt.

 

Ik hoop nog vele nieuwe werelden met Anton en Marsel te mogen ontdekken.

 

 

 

met dank aan Anne de Veij

 

 

MAn

30 jaar

grenzeloos

onbekende nabeelden

expositie

STICHTING RUIMTEVAART

Met dank aan Stroom Den Haag