expositie

STICHTING RUIMTEVAART

Met dank aan Stroom Den Haag

MAn

30 jaar

grenzeloos

onbekende nabeelden

Marsel Loermans

Anton Spruit

Analoog beeld dat door projectiewisseling in ons brein verrassende nabeelden kan opleveren

 

1991 - 1993

 

De start van de rondleiding MAn is in de zijruimte, de MAn experience. Dat is dan chronologisch niet helemaal het begin maar wij hebben veel met verschillende vormen van diaprojectie gewerkt en willen graag iets van de apparatuur en de sfeer van zoiets laten zien.

 

diverse illustraties

presentaties KPN,

bank,

etc...

 

 

 

Een vroege vorm van computeraansturing zonder permanent geheugen. Stroom eraf, alles kwijt!

Projectie-decor met 9 projectoren voor symposium Mees Pierson Bank

Polaroid | negatief testafdruk

Illustratie voor tijdschrift Telescope

van PTT Telecommunicatie

MAn

Analoog - digitaal

 

1991 - 1993

 

Het begin dus, vanaf 1991, illustraties voor Telescope van PTT Telecom, veelal ook gemaakt met behulp van diaprojectoren.

Volledig analoge “staged photograpy” die een brug vormen naar het jaarverslag van het NROG uit 2001, ons eerste volledig digitaal werk.

 

 

 

 

 

dia, 4x5 inch, illustratie Telescope

NROG, Nationaal Regie Orgaan Genomics

Nabeeld

 

2007 - 2021

 

De ondertitel van de expositie “onbekende nabeelden” is onder andere van toepassing op de foto van de familie Verhoeven voor het geboortekaartje van Juul.

 

 

 

 

originele foto

Eindhoven, 31 oktober, 14:42 uur, 2021

Van het een komt het ander

 

In de Neel van den Oeverzaal is het thema: Van het een komt het ander.

Het begin is dan het 100 jaar boldershof boek wat aan de basis staat van alles wat daar te zien is. Via het portrettenboekje en de tentoonstelling in het ketelhuis naar Anneke en Sjoerd en daarna het verhaal van Robin.

Uiteindelijk naar het Filles de la Sagesse project. Omdat de zusters niet meer hun habijt droegen concludeerden we uit de proefopnamen dat die toch wel heel veel op de Wehkampcatalogus leken. Het kostte even wat moeite maar uiteindelijk konden we de zusters ervan overtuigen dat de foto’s sterker zouden worden als ze allemaal in het wit zouden gaan.

Hoe groter de overeenkomst, hoe duidelijker de verschillen, ofwel je kunt geen appels met peren vergelijken maar wel twee appels met elkaar.

 

 

 

 

 

1614 portretten

familie Dekker

Robin 2007

Robin 2021

proefopnames

Johanna

Portret en ruimte

De Blauwe Bal en Kadervuil

 

Een samenwerking met Heleen Klopper

 

Hoe groter de overeenkomst, hoe duidelijker de verschillen, ofwel je kunt geen appels met peren vergelijken maar wel twee appels met elkaar.

 

Deze uitspraak is de brug naar de blauwe bal, eerst in de vitrine en de fysieke bal en dan het verhaal van de 5 ballen bij TAG.

3 zijn er daar verkocht en sommige kopers hebben best lang over hun keuze gedaan.

 

Kadervuil, kan je zien als het negatief van de blauwe bal. De mythe van het gat leert ons dat ruimte zonder grenzen leegte is..

 

 

 

 

Kadervuil modellen

eumig RS 3000

eumig_mp8

Home is where the heart is

 

Home is where the heart is: 3 Giclée prints en een iPad met een diavoorstelling.

 

Interieuropnamen van diverse leegstaande huizen waarvan de bewoners naar een verzorgingshuis zijn vertrokken en het moment van verkoop nog even uitgesteld wordt.

 

In een van die huizen woonde de achterkleinzoon van de bekende Delftse apotheker Petrus Kipp, de uitvinder van het toestel van Kipp. Een verouderd stuk laboratoriumglaswerk waarmee op een gemakkelijke manier een kleine hoeveelheid gas bereid kan worden. In het verleden - toen er nog geen gascilinders bestonden - werd dit toestel gebruikt op plaatsen waar gassen gebruikt werden, zoals laboratoria.

 

 

 

 

Samenwerking met de HKU

 

In de vitrinekast meerdere voorbeelden van interessante samenwerking met onder andere publicaties voor Wooninc. waaruit onze eerste filmopdracht voort kwam. Ook te zien zijn het geboortekaarje van Juul, Telescope, Teletop en het Veeteelt Museum.

Daar hoort dan het verhaal bij van Jan van Lieshout en Broeder Jan en we uiteindelijk tot de conclusie kwamen dat een goed verhaal misschien niet eens waar hoeft te zijn.

 

Op naar de HKU dus.

Videostills van diverse projecten, maar vooral het verhaal van de Superwrap Schulden. Hoe kan een student muziek technologie daar iets aan bij dragen, nou zo dus: Blockchain aan mijn been.

 

 

 

 

HKU_x_LAM | Lisser Art Museum

Binckhorst

 

3 affiches voor de documentaireserie Binckhorst als afsluiting.

 

In de filmzaal dan nog een compilatie van diverse films gemaakt voor diverse opdrachtgevers of gewoon voor onszelf.

compilatie

Klaas Bak

 

Filmfragment.

 

 

 

 

MAn 30 jaar

 

Belangrijk om te vermelden is de reis die in die 30 jaar gemaakt is. Van analoge fotografie naar volledig digitaal werk, de stap van stilstaand beeld, bijna altijd voor drukwerk naar bewegend beeld en de onbekende nabeelden bij zowel de familie Verhoeven, de familie van Aquoy en de familie Bak.

MAn

30 jaar

grenzeloos

onbekende nabeelden

Marsel Loermans

Anton Spruit

 

IN ONTWIKKELING

expositie

STICHTING RUIMTEVAART

Met dank aan Stroom Den Haag